Od nepaměti platilo, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Protože ani v dnešní době o tomto tvrzení není pochyb, přistupujeme k návrhu a realizaci krbu s notnou dávkou pokory. 

Pokud se rozhodnete, že chcete svůj budoucí, či stávající dům obohatit o krb, máme pro Vás pár užitečných rad

  1. Chci krb – co pro to udělat

Krb vs krbová kamna – to je rozdíl

Krbová kamna jsou v podstatě přenosný krb. Je to ohniště opláštěné do kovového, keramického, nebo kamenného pláště. Mají zpravidla poměrně malé ohniště. Z tohoto důvodu v nich velmi rychle vyhoří vložená dávka paliva. Největší jejich bolestí je viditelný kouřovod, který vede od kamen až do ústí komína.

Předností je jejich přenositelnost, možnost umístění do interiéru bez jakéhokoli stavebního zásahu, pořizovací cena ( i když v dnešní době kvalitní krbová kamna se již cenou přibližují levnějším krbům ) 

Krb je ohniště obestavěné krbovou obestavbou. Ta může mít různé tvary a disponovat různými materiály. Ohniště ( krbovou vložku ) vybereme společně, na základě Vašich specifikací. Existuje celá řada variant. Litinové, plechové, s otevíranými dvířky, výsuvnými dvířky, zadním přikládáním atd. Po výběru ohniště se vrhneme na jeho obestavbu. Ta, jako všechny konstrukce Vaší stavby má své zákonitosti, které je třeba znát a náležitě provést, aby byla dosažena především bezpečnost používaného díla. S ohněm si nehrajeme – rozumíme mu a umíme ho zkrotit. 

  1. použité materiály

Materiály při stavbě krbu dělíme na tzv. Designové a funkční

Designové materiály jsou určeny pro dosažení co možná nejlepší estetiky výsledného díla. Rádi Vám v korespondenci s Vaším interiérem navrhneme materiály tak, aby do něj zapadly a celý krb vytvořil dominantu interiéru.

Funkční materiály jsou materiály a izolace, které většinou nejsou vidět. Jsou proto trochu zrádné, neboť člověk má pocit, že zde je zrovna to místo, kde může ušetřit své peníze. Ale právě to by mohl být poslední omyl, který byste učinili ve svém domě, než by vyhořel. Používáme materiály určené výhradně pro stavbu krbů a kamen a řídíme se jednoduchým heslem – Za svým dílem si stojíme.